Modern pergola megoldások otthonunkba

Bioklimatikus pergolák

Modern világunkban a régi fa pergola megoldások helyett a bioklimatikus, alumínium pergolák egyre nagyobb népszerűségre örvendenek. De mi a titkuk? Most eláruljuk!

A pergolák az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolási megoldások. Már az ókorban előszeretettel használták kertek, parkok árnyékos pihenőinek kialakításához. A mai emberek is szívesen használják árnyékoláshoz, de szerepük ennél ma már túlmutat a legtöbb esetben.

Pergola fából vagy alumíniumból?

Legtöbben azt gondolják, hogy látványos pergola csak fából készülhet. A netet böngészve leggyakrabban a fagerendából készült pergolákat találjuk. Valóban igaz, hogy a pergolák között továbbra is keresett a faoszlopokra épített verzió, azonban a modern kor technikájának és a feltörekvő stílusirányzatoknak köszönhetően egyre népszerűbbek az alumíniumból készült pergolák.

Az alumíniumból készült pergola rendkívül sok pozitív előnnyel rendelkezik a fából készült pergolákkal szemben. Amíg a fa idővel korhad, romlik a minősége, addig az alumínium profilok megőrzik tartósságukat. Nem hagy rajtuk nyomot az időjárás. Ez nagyon fontos szempont egy olyan termék esetében, amelyet eső, szél és napsütés is gyakran ér.

Bioklimatikus, alumínium árnyékolók, pergolák

Évszaktól és időjárástól függetlenül használhatók. Védelmet nyújtanak hó, eső, szél ellen. Alkalmazásukkal a Nap állásához igazítható a beeső fény erőssége. A tetőszerkezetük alapján az árnyékoló felület tekintetében megkülönböztetünk alumínium lamellás és ponyvás pergolákat.

Alumínium lamellás pergola

Az extrudált alumínium profilokból és rozsdamentes kötőelemekből épülő szerkezeten lévő sajtolt, alumínium lamellák 0-110° között forgathatók. A csapadék elvezetése a szerkezet gerendáiban és oszlopaiban történik. A lamellák elfordítását, mozgatását villanymotor végzi, amely kapcsolóval, távirányítóval vezérelhető.

Pergola AXIS Budapest

Hi-Tech ponyvás pergola

Anyaga szakadásmentes, nyúlásmentes, vízmentes, lángmentes, többrétegű, kevlár erősítésű ponyva. A tetőszerkezet dőlésszöge és alakja alapján megkölönböztetünk Ferde síkú, Íves és Vízszintesen mozgatható pergolákat. Mozgatásukat távirányítású villanymotor végzi.

Oldalfal-elemekkelkiegészítve https://pergolak.hu/oldalfal-rendszerek/akár egész évben használható nyárikerté alakíthatóak, ahol használója a ház és kert kapcsolatát élvezheti.

Mikor, miért és hova ajánljuk a bioklimatikus pergolákat?

Napernyők helyett a teraszokra. Előnyük, hogy szél és esőállóak, vihar esetén, az oldalfal-megoldásoknak köszönhetően könnyen körbezárhatóak és szabályozhatóságukkal bioklamatikus szabad érzést biztosítanak.

Minden olyan helyre előnyös a felhasználásuk, ahol a cél a védett tér kialakítása pld. lakóházak esetében, és a vendégtér megnövelése érdekében, a HoReCa (szállodák, éttermek, kávézók) szektorban.

Megfelelő kialakításuk esetén a beltér megnövelével, maximális konfortjával a táj látványával kellemesebbé teszik pihenésünket.

A cikk eredetije az “Ezermester” oldalán ITT olvasható